Megosztó, de mégis a világ egyik legfenntarthatóbb tápláléka a gomba

Lehet rajongani az összes fajtájáért, de vannak, akik fanyalogva tologatják a tányéron. Számos kutatás alapján a gombák fenntarthatóbbak a többi “zöldnél”.

Természetes, hogy sokkal környezettudatosabb az olívabogyó termesztése és szüretelése, mint a pálmaolaj gyártása, de azt is érdemes megvizsgálni, hogy fenntarthatóság szempontjából hol állnak egyes zöldségek és gyümölcsök. Egyértelműen élre törnek a gombák, amik amellett, hogy tele vannak fehérjével, még termesztésük sem tépázza meg úgy a bolygó erőforrásait, mint számos másik zöldség — tartja az American Mushroom Council.

A termelők eleve más mezőgazdasági ágazatokból újrahasznosított anyagokkal dolgoznak: tehéntrágyával, kukoricacsutkával, mandulahéjjal, szalmával, fűrészporral. Minimális vízre van szükség a termesztéshez, ami például a csiperke esetében valamivel több mint 7 liter víz, 1 kilogramm gomba esetében — az egész növekedési szakaszra vetítve.

Összehasonlításképp 1 kilogramm káposzta vízlábnyoma 280 liter, 1 kilogramm burgonyáé 200 liter, állati fehérjéket tekintve pedig 4330 liter víz kell 1 kilo csirkehús előállításához, 1 kilo marhahúshoz pedig megközelítőleg 16 000 liter vízre van szükség (zöme az állat táplálásához kell).

  • 1 kg gomba — 7 l
  • 1 kg burgonya— 200 l
  • 1 kg káposzta — 280 l
  • 1 kg csirkehús — 4330 l
  • 1 kg marhahús — 16 000 l

Ráadásul a gombatermesztés sokkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki – és kevesebb földterületet igényel -, mint más mezőgazdasági tevékenység. Vertikálisan termesztik őket, ezért tényleg kicsi a helyigényük, ebből következik, hogy újabb területek bekebelezésére, erdőirtásra sincs szükség. Ráadásul olyan már használaton kívüli épületekben is termeszthető, amelyek másra tényleg nem alkalmasak (régi istállók, pincék).

Kicsi karbonlábnyoma és további előnyei mellett sajnos a gombák hátránya, hogy otthoni körülmények között sokkal nehezebb saját gombát nevelni, mind például paradicsomot, burgonyát, vagy fűszernövényeket. Viszont megnyugtató a tudat, hogy vásárlásukkal nem zsákmányoljuk ki a bolygót.

Forrás: DiningGuide